![Wim Beltman en Robin Geers uit Lettele hoe zij tegen de wereld aankijken en in het bijzonder de agrarische wereld.](/media/zlhlj4gf/pagina-10-11-beltman-geers.jpg?rxy=0.5082032939804294,0.3393608118147187&width=1920&height=1280&rnd=133814206860330000)
In de rubriek “Met het boerenverstand…” vertellen Wim Beltman (59) en Robin Geers uit Lettele hoe zij tegen de wereld aankijken en in het bijzonder de agrarische wereld. Wim is stellig in zijn uitspraken en wind hij er geen doekjes om. Robin (27) oogt rustiger, maar het fanatisme straalt beide heren uit beiden ogen. Ondanks alle regelgeving zien ze toch mogelijkheden.
“Er zijn duidelijk grenzen, Nederland is overstelpt met regels. Dat doet wat met de vrijheid van ondernemen. En toch blijven we lachen en kansen zien en blijven we innoveren”.
“In de agrarische sector is het ondenkbaar dat je geen risico’s spreidt. Dat hoort trouwens bij elke vorm van ondernemen. De onophoudelijke aanwas van regelgeving beperkt je echter wel als ondernemer. Vrijheid van ondernemen staat daardoor ook voortdurend onder druk. En ook het groter worden van partijen waar je mee samen moet werken in de keten, denk hierbij aan de slachterijen, de winkelketens, maar ook de voerleveranciers, levert machtige partners op. Daar moeten we als agrarische ondernemers mee dealen. Maar omgaan met uitdagingen is ons niet vreemd”. Wim vertelt gepassioneerd. En dat passie hem niet vreemd is blijkt uit het feit dat in 1996 het bedrijf heeft overgenomen van zijn ouders en heeft het uitgebouwd naar de huidige 240.000 vleeskuikens, die ook onder het concept “Beter voor Natuur & Boer” worden gemest. Neef Robin deelt dezelfde passie en woont ook bij het bedrijf. Beiden zijn ook bezig met de innovaties die nodig zijn om het pluimveebedrijf toekomstbestendig te houden.
“Mijn ouders zijn op deze locatie aan de Harmelinksdijk gestart met 400 kuikens op zolder. Deze werden verzorgd door mijn moeder. Mijn vader was timmerman. In het begin bestond dit bedrijf, zoals zoveel agrarische bedrijven in die tijd, uit een aantal koeien varkens en kippen. Ik had niks met varkens en ook niet met koeien”, lacht Wim. De keuze om zich te specialiseren in pluimvee lag daarmee voor de hand. “Ik was 13 jaar”, vertelt Robin, “en toen fietste ik al dagelijks van Harfsen naar Lettele om te helpen op het bedrijf van oom Wim”.
Wim en Robin vervolgen: “Medio 2015 zaten we op het niveau van 550.000 kuikens. Inmiddels is dit aantal gereduceerd tot 240.000 op twee locaties aan de Harmelinksdijk. Dit heeft te maken met het concept ‘Beter voor Natuur & Boer’ dat betekent dat de kuikens via Plukon in de schappen bij Albert Heijn terecht komen. De Nederlandse landbouw zal zelfvoorzienend moeten worden. Maar door alle wet- en regelgeving zie ik het vlees steeds duurder worden en misschien wel té duur voor de consument. Daarmee voorspel ik dat vlees op termijn een luxe product wordt, dat is toch eigenlijk de omgekeerde wereld. Dat deze concepten misschien wel noodzakelijk zijn om op een verantwoorde wijze te produceren zal ik niet ontkennen, maar het voelt soms wel of je in loonproductie boert. Daarom geven wij als advies mee voor de pluimveehouder, om zich te verenigen bij de (UPP) unie van pluimvee producenten. Dit om eventuele kartelvormingen te voorkomen.
Zowel Wim als Robin zijn naast hun werk als boer én ondernemer ook actief bij verschillende boereninstanties. Wim heeft eerder ook in de ledenraad van toen nog ForFarmers gezeten en Robin is nu Jongerenraadslid bij FromFarmers en vervult daar de rol van voorzitter. “Ik vind het belangrijk om naast je dagelijkse werkzaamheden op je eigen bedrijf ook in het agrarische netwerk actief te zijn. Dat levert, naast de contacten met andere boeren, ook kennis op. Doordat we nu als FromFarmers voor de tweede keer partner zijn bij de Nationale Agrarische Jongerendag, die op 12 februari 2025 in Barneveld zal worden gehouden, ben ik vanuit onze Jongerenraad ook betrokken bij de organisatie van die dag. Dat doen we samen met jonge boeren die in de Jongerenraad zitten bij de 14 andere agrarische coöperaties uit Nederland. Niet alleen leerzaam, het verbreedt je kennis en je spreekt gelijkgestemden van je eigen leeftijd. Hoe mooi is dat! Daarmee geven we ook aan dat we toekomst zien in onze sector. We hopen op die dag zo’n 1.000 jonge boeren, akkerbouwers en bloemen- en fruittelers bij elkaar te krijgen. Het thema “Gas d’r op!” past hier toch mooi bij?”
De heren Beltman en Geers zitten niet stil. Het gesprek met toch een serieuze ondertoon wordt aanvankelijk buiten bij de stallen gevoerd, alwaar de betonwagen staat te draaien. Het muurtje dat onlangs bij de stal is gebouwd op voorschrift van de desbetreffende instantie, was niet goed en moest opnieuw worden neergezet. Tot ergernis van beide ondernemers. Of ze niks beters te doen hebben. Binnen in de keuken dampt de koffie en zijn de onderwerpen de revue gepasseerd zoals ze hierboven beschreven zijn. Met een lach sluiten Wim en Robin af: “Als we geen plezier meer zouden hebben in ons werk en geen heil in de toekomst zien, dan zouden we niet zo’n brede lach op ons gezicht hebben. Ondanks dat er vele ergernissen zijn, blijven we lachen!”.
![Pagina 10,11 Beltman Geers (1)](/media/odmlrlwp/pagina-10-11-beltman-geers.jpg?width=1920&height=1280&rnd=133814206557870000)