In de rubriek “Met het boerenverstand” is Stephan Rientjes aan het woord. Aan de Hofmeyersweg in Raalte is zijn imposante varkensbedrijf gesitueerd. Onlangs heeft hij een tweede locatie bijgekocht met als doel over een aantal jaren met beide bedrijven volledig gesloten te zijn. Dat is over grenzen heen denken.
“Mijn drijfveer is vakmanschap in combinatie met een punt op de horizon”
Stephan Rientjes ziet eigenlijk alleen maar mogelijkheden en daarmee verlegt hij dagelijks zijn grenzen, zijn varkensbedrijven zijn gesitueerd op twee locaties, zijn grond ligt niet alleen in de contreien van Raalte, maar ook in Groningen, waar hij ook mestopslag heeft. Daar heeft hij een samenwerking met akkerbouwers, die zijn akkers bebouwen en waar een groot deel van zijn mest wordt afgezet. “Mijn ouders hebben destijds deze stap al gezet, dat was eind jaren ’80 en dit getuigde van een vooruitziende blik. Met de aankoop van een tweede locatie hier vlakbij, kan ik in het ’Beter voor Natuur & Boer’ concept van Albert Heijn al mijn vleesvarkens afzetten in Nederland. Hier op de thuislocatie zijn we 100% gesloten. De biggen op de nieuwe locatie koop ik nog aan. Het is de bedoeling dat ik daar over een aantal jaren ook 100% gesloten ben. De gesloten bedrijfsstructuur is in mijn ogen een sterk model, daarmee houd ik ook de gezondheid van de dieren in eigen hand. Met deze stappen kan ik nu ook hier thuis aan monovergisting doen. Zo al vertellend kun je inderdaad wel stellen dat we een grenzeloze ambitie hebben en deze ook vorm kunnen geven”, Stephan glimlacht en maakt daarbij de opmerking dit absoluut niet arrogant te bedoelen.
Turbulent noemt Stephan de tijd waarin de agrarische sector zich momenteel begeeft. Maar hij ziet de toekomst positief. “Het feit dat er veel varkenshouders gaan stoppen, biedt perspectief voor de blijvers. Het is niet bij me opgekomen om mee te doen met de opkoopregeling en dat zal ik ook niet gaan doen. We zijn hier aan de Hofmeijersweg piekbelaster, maar als we hier losloopkraamhokken gaan realiseren, zijn we piekbelaster af. Ons bouwblok is hier vol, maar de vergunningen voor de noodzakelijke aanpassingen waren snel rond”. Stephan vervolgt: “De zeugenhouderij is voor mij de basis voor een goede varkenshouderij, als het bij de zeugen goed loopt, loopt in principe alles goed. En natuurlijk moet dan het verdienmodel ook goed zijn. Je moet als ondernemer ook goed blijven rekenen. En dat je daarbij goede adviseurs bij je hebt staan is belangrijk. Ook de samenwerking met je voerleverancier. En natuurlijk kijk ik ook of ik aan het einde van het jaar voldoende voerequivalenten heb om 100% te benutten. Dat levert ook weer het nodige rendement op”.
Samen met de andere locatie heeft Stephan Rientjes zeven medewerkers in dienst, inclusief de nieuwe bedrijfsleider die binnenkort op de thuislocatie start.
“Belangrijk is dat we blijven voldoen aan de wensen van de maatschappij. We voeren voer uit de regio en voldoen door het ‘Beter voor Natuur en Boer’ concept van Albert Heijn en Vion aan de eisen van de dierenbescherming”. Stephan is weloverwogen als het gaat om zijn visie naar de toekomst en ziet perspectief: “Ook al gaan de mensen misschien minder vlees eten, de bevolking groeit en daar is blijvend voedsel voor nodig. De producten die worden geconsumeerd moeten steeds makkelijker te bereiden zijn, daar moet steeds op worden geanticipeerd. Voldoen aan de voorwaarden van het concept zit daar onlosmakelijk aan verbonden. De gesloten bedrijfsstructuur vind ik een sterk model, zo hou ik de gezondheid van de dieren ook op niveau. Daarmee is de cirkel het beste rond te maken”.
In de keuken staat de foto van zijn vader Wim. Stephan: Hij is helaas een paar maanden geleden overleden, maar hij had destijds al een vooruitziende blik. Samen met mijn moeder zijn ze hier in 1963 gestart met het bedrijf. Eind jaren ’80 heeft hij al grond gekocht in Groningen, waardoor met de grond hier bij huis al een balans werd gezocht tussen varkens en grond. Met de samenwerking met akkerbouwers in het noorden realiseren we duurzaam grondgebruik en daarmee leveren we de bijdrage, die de maatschappij van ons vraagt”.
“Ondernemen is steeds weer een nieuwe stip op de horizon zetten. Ons bedrijf is in al die jaren fors gegroeid, de gesloten bedrijfsstructuur betekent voor mij dat ik eigenlijk bijna alles in eigen hand kan houden. De combinatie van het houden van varkens, de zichtstal waar de consument de varkens kan komen bekijken, de samenwerking met akkerbouwers én alle zonnepanelen maakt dat ik geen grenzen, maar juist mogelijkheden zie en creëer. Daar zijn mijn ouders al mee begonnen. Daar ben ik trots op. Én trots dat ik dit bedrijf zo heb mogen uitbouwen. In de zichtstal betrek ik de buitenwereld bij ons vak. Dat wat we doen is goed voor Natuur & Boer. Dat mag gezien worden. Daarmee kunnen we ons vakmanschap laten zien”. Stephan straalt de rust uit die bij zijn persoonlijkheid past, maar klinkt vastberaden. En dat typeert ook zijn imposante bedrijf met de stallen, de grote silo’s, zijn eigen weegbrug en de mooie zichtstal aan de Hofmeyersweg in Raalte.