Skip to main
“De liefde voor mijn vak én de passie als boerin, dat wil ik uitstralen!”
Michelle Thijsen

“De liefde voor mijn vak én de passie als boerin, dat wil ik uitstralen!”

Michelle Thijsen uit Rietmolen is pas 20 jaar en haar gezicht straalt: “Mijn passie en liefde voor het boerenvak en de dieren, dat wil ik uitstralen en dat gaat bij mij vanzelf”.

Als bedrijfsopvolger is de middelste dochter inmiddels de vijfde generatie op het nu biologische varkensbedrijf. Toen ze in 2018 voor de keuze stonden of ze zouden stoppen of luchtwassers zouden plaatsen, overtuigde Michelle haar vader door te willen gaan. Ze hebben een biologische varkenshouderij bezocht en daar is het enthousiasme ontstaan. Vader Thijsen heeft zijn toenmalige baan buitenshuis opgezegd en ging door met de varkens. Dit om Michelle het vertrouwen te geven en de basis te leggen voor het bedrijf dat ze nu samen  runnen. “Het volledig gesloten bedrijf met 54 zeugen, 475 vleesvarkens en 140 gespeende biggen in een driewekensysteem, past bij mijn ambitie. Ik vind het fantastisch om met de varkens bezig te zijn”. Michelle is trots. “Ik ga nog in Barneveld naar school, werk drie dagen in de week op het biologische varkensbedrijf van Ruben Exterkate en de rest van de tijd ben ik thuis te vinden of bij andere boeren in de melkput. Of ik nog tijd heb voor andere dingen? Ja hoor, ik ga binnenkort ook samenwonen met mijn vriend … en ben blij dat ik nu ook in de Jongerenraad van FromFarmers zit”. Michelle straalt ook rust uit, terwijl ze toch veel omhanden heeft. “Ik vindt het belangrijk om andere jonge boeren te laten zien hoe belangrijk en mooi ons vak is. Ook de mensen die verder van de sector staan, moeten meer begrip krijgen. Daar wil ik mijn bijdrage aan leveren. Kijk maar eens op de website van Agrio, daar zijn mijn vlogs te vinden…”. Michelle lacht: “Van alle markten thuis”.

“We hebben in eigen beheer de verbouwing van ons bedrijf gedaan. De zeugen kunnen op een natuurlijke manier 24/7 naar buiten. Daar hebben we een grote modderpoel aangelegd. Vorig jaar zomer stond deze, door de aanhoudende warmte trouwens bijna leeg”. Michelle vertelt verder: “Tot en met 2003 hadden we ook nog melkkoeien, nu nog 28 stuks jongvee in de 40 jaar oude ligboxenstal”. Wij scheren de koeien zelf wanneer ze weer na binnen gaan en ’s avonds loop ik graag nog een rondje door de stallen”.

Je hoeft bijna geen vragen aan Michelle te stellen: “De varkens liggen op een strobed en kunnen dus altijd naar buiten. Dat stro is biologisch geteeld en komt uit Frankrijk. In Nederland begint de teelt van biologisch stro op gang te komen, maar de Nederlandse markt kan de vraag nog niet beantwoorden. De biggen houden hun staartjes en sinds 2022 voeren we de varkens 100% biologisch voer. Ik ben blij met de constante opbrengstprijs, die geldt voor een kwartaal. Dat geeft rust en zekerheid en je kunt zo aan een goede kostenbeheersing doen”.

Michelle heeft haar MBO Veehouderij opleiding gedaan in Almelo en gaat nu nog één dag in de week naar Barneveld en volgt daar de opleiding varkenshouderij. Na de afronding van haar MBO wil ze beginnen aan een deeltijd opleiding HBO bedrijfskunde & economie. Ze heeft stage gelopen op een (biologisch) varkensbedrijf met 300 zeugen en 1.000 vleesvarkens. “Ook wilde ik mijn kennis verbreden door een buitenlandstage te doen. Ik ben in Canada geweest en heb daar stage gelopen op een akkerbouwbedrijf. Dan zie je wat van de buitenwereld, elke dag in Canada in een stal werken? Nee, dat had voor mij geen toegevoegde waarde. Dan zie je nog niks van dat land”, Michelle kijkt er vastberaden bij.

“Drie à vier dagen werk ik buitenshuis en één à twee dagen thuis. Dat wordt straks natuurlijk wel anders. Ik werk met plezier op het biologische bedrijf van Ruben Exterkate. Dat bedrijf bestaat uit 180 zeugen, waarvan een gedeelte van de biggen verkocht wordt aan een biologische vleesvarkenshouder”.

“Hoe we de toekomst tegemoet moeten gaan? Ik ben boos als het gaat over de stikstofplannen en hoe we als boeren daarmee in een daglicht worden gezet. Er moet met ons als boeren gepraat worden. We zijn innovatief en willen ook meedenken over hoe onze rol er in de toekomst uit moet zien. Ik zet vraagtekens bij het beleid van de overheid, weten ze wel waar ze over praten?” De anders zo rustige Michelle wordt heftiger. “Daarom is je stem laten horen ook zo belangrijk. Daar zie ik ook een rol voor FromFarmers en ForFarmers. Dat is één van de redenen om ook in de Jongerenraad van FromFarmers te gaan. Daar kunnen we onze stem als toekomstige boeren laten horen en meedenken en meepraten over de visie voor de toekomst. Want dat moeten we samen doen!”

Michelle vervolgt: “Daarom maak ik ook mijn vlogs. We hebben als boeren niks te verbergen, kijk maar bij ons binnen. Daar kan de media nog wat van leren, er moet geen stemmingmakerij zijn, we moeten samen zorgen voor onze toekomst in Nederland. De media moet ons daarin ondersteunen en niet tegen elkaar opzetten”.

Michelle + Pa Zonder Vrouw
Contact
Bel Mail App